Ülkemiz itfaiye olayları ile mücadele bakımından her yıl binlerce vaka ile karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle davranış bilinci, coğrafi ve teknik alt-üst yapı etkisiyle, yangın başta olmak üzere deprem, toprak kayması, sel baskını ve diğer itfai olaylarla mücadele amacıyla personel ve ekipman olarak ciddi kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır.
Zamana karşı yarışılan yangın, afet veya acil durumlarda, personelin uygulaması gereken doğru davranış tarzını bilmesi, sahip olduğu bilgiyi tatbik edebilir olabilmesi ve kararlı bir tutuma sahip olması şehrin afet ve acil durum olayları ile mücadelesinde çok önemlidir.
Bu sebeplerden ötürü hem itfaiye personelinin hemde tüm vatandaşların itfai olaylar ile mücadele konusundaki eğitim faaliyetleri büyük önem arz etmektedir. Sahip olunan donanımı etkili kullanabilecek nitelikte, kendine güvenen, ekip çalışmasına yatkın, problem çözme kabiliyeti yüksek, mesleki bilgi ve birikime sahip personellerin yetiştirilebilmesi, tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde düzenlenmiş eğitim sistemi ve alt yapısı ile mümkündür.
Simsoft, simülasyon teknolojilerinin sağladığı faydaların itfaiye personeli eğitimlerine yansıtılması ve gereken niteliklerde personelin verimli, kaliteli, maliyet etkin şekilde eğitilebilmesi amacıyla itfaiye personeli tarafından kullanılan araçlara yönelik simülasyon sistemleri geliştirmektedir. Geliştirilen simülasyon sistemleri ile yangına varış süresi, su verme süresi ve yangını söndürme süresini mümkün olan en düşük seviyeye çekmek amaçlanarak, araç kullanan operatörlerden, sepet ve merdiven kullanımına kadar pek çok operatör eğitimi ile ekip liderlerinin karar verme yeteneklerini güçlendirecek taktiksel eğitimler verilebilmektedir. Operatör seviyesinde farklı tipte itfaiye aracını ve üzerindeki sistemleri kullanan operatörlerin eğitimleri, simülatörler üzerinden daha etkin, hızlı ve gerçek hayatta eğitim amaçlı yaratılması zor senaryolar ile verilmesi sağlanmaktadır.
Detaylı Bilgi
Fotoğraflar
Videolar
Araç Simülatörleri
Araç Sürüş Simülatörleri
İtfai olaylara müdahalenin ilk adımını oluşturan olay yerine varış ve doğru park pozisyonu alma sürecinin en kısa sürede tamamlanması, yaşanacak kayıpların ve zararların en aza indirilmesinde kritik öneme sahiptir. Bu amaçla sürüş simülatörleri, araç sürücülerinin değişken trafik yoğunlukları ve çevre şartları altında, hedefe en kısa sürede varış ve yanaşma için gerekli bilgi ve tecrübenin kazanılmasını sağlamaktadır. Gerçek araç donanımları kullanılarak, sanal ortamda oluşturulan yaya ve araç trafik yoğunluğu, hava koşulları, yol durumu, fiziksel yapı gibi senaryolar ile araç sürücüleri karşılaşabilecekleri her türlü durum için eğitim alabilmektedirler.
Pompa Simülatörü
Olay yerine varış ve park pozisyonu aldıktan sonra başlayan müdahale hazırlıklarında sistemlerin uygun şekilde kullanıma hazır duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla itfaiye personeli araçta bulunan söndürme sistemi bileşenleri ile yangın pompası, vanalar, besleme valfleri, motor devri kontrol gibi donanımlar üzerinde gerekli ayalamaları gerçekleştirmektedir. Simsoft’un sürüş simülatörüne entegre olarak geliştirdiği pompa simülatörü tüm bu operasyonlara yönelik uygulamalı eğitimlerin verilmesine olanak sağlamaktadır.
Merdiven Simülatörü
Araç sabitlendikten sonra başlayan merdiven operasyonu, müdahale noktasına doğru şekilde yaklaşmak için merdivenin yanaşma,doğrultma, bükme, açma, kapama gibi faaliyetlerini kapsamaktadır. Simsoft tarafından geliştirilen merdiven simülatörü gerçek donanım kullanılarak birebir modellenmektedir. Simülatör üzerinde tüm joystik, düğme gibi donanımlar entegre olarak bulunmakta ve çeşitli senaryolar ile tüm fonksiyonlara yönelik kullanıcı eğitimleri verilebilmektedir.
Sepet Simülatörü
Merdivenin yangının alanına uygun olarak yanaştırılmasından sonra sepet üzerinde yangına müdahale ve kurtarma operasyonları başlar. Sepet simülatörü üzerinde yangın hortumu, LCD ekran ve kumanda kolları bulunmaktadır. Çeşitli yangın ve kurtarma senaryoları üzerinden merdiven ile koordinasyonlu olarak kullanım, müdahale ve kurtarma senaryoları icra edilebilmektedir.
Donanım Özellikleri
Senaryo Yönetme ve Üretme Aracı
Senaryo Özellikleri
Eğitim sürecinde her bir kullanıcı için farklı senaryolar veya ortak senaryolar uygulanabilmektedir. Uygulanacak eğitim senaryolarının farklı kategorilerde toplanması ve ihtiyaca göre yeni senaryoların eklenmesi mümkündür.